21/06/2022

Verificatie CO2-rekentool groenafval door QS 

De eerste evaluatie na drie maanden CO2-certificaten voor de verwerking van groene reststromen toont veel daadkracht onder groenrecyclingbedrijven.  Deze bedrijven hebben vanaf nu de mogelijkheid om CO2-certificaten uit te geven aan partijen die groene reststromen laten recyclen. Elf locaties hebben inmiddels hun CO2-winst van hun activiteiten officieel laten verifiëren, negen locaties staan al in de startblokken voor het proces en negen ontdoeners van groene reststromen – zoals gemeentes – hebben inmiddels een CO2-certificaat ontvangen. Dit laatste aantal zal naar verwachting snel oplopen. 
 
De basis voor de CO2-certificaten is de berekening met de vernieuwde ‘CO2 -rekentool groenafval’. Met deze tool is nog beter zichtbaar te maken dat de recycling van groene reststromen leidt tot significante broeikasgasemissiereducties. 
 
De rekentool kwantificeert de broeikasgaseffecten van transport en het recyclingproces van de groene reststromen tot en met de producten die daaruit ontstaan. Enerzijds betreft het broeikasgasemissies die optreden in de recyclingketen en anderzijds gaat het juist om emissiereducties wanneer producten zoals compost en biobrandstoffen koolstof in de bodem vastleggen of fossiele grondstoffen en brandstoffen vervangen. 
 
Met behulp van de rekentool kan een groenrecyclingbedrijf de CO2-winst van zijn activiteiten berekenen. Deze informatie kan het bedrijf gebruiken voor interne en externe rapportages, bijvoorbeeld bij aanbestedingen of bij gebruik van de CO2-prestatieladder. 
 
Nieuw is dat groenrecyclingbedrijven voortaan CO2-certificaten kunnen uitgeven. QS kan als goedgekeurde onafhankelijke auditor de verificatie uitvoeren. De BVOR geeft op basis hiervan CO2-certificaten uit met de betreffende broeikasgasemissiereducties. 
 
Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte, kunt u contact opnemen met Bianca Rombout via rombout@qsbv.com, Jorn Bronsvoort via bronsvoort@qsbv.com of telefonisch via 088 166 2000. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Ontmoet ons op Infra Relatiedagen 2024

Op 6, 7 en 8 februari is Normec QS weer aanwezig op hét netwerkplatform dat grond-, weg- en waterbouw professionals samenbrengt.

Man bij leiding

Ontmoet Normec QS op het No-Dig event

Normec QS is aanwezig op het No-Dig event op 11 en 12 oktober 2023. We vertellen u hier graag meer over onze onafhankelijke inspecties en opleidingen.

biogas units in field

Normec QS aanwezig tijdens BVOR-Demodagen

Normec QS is aanwezig tijdens de BVOR-Demodagen 24 en 25 mei 2023 als exposant.

Opleiding elektrolassen

Benieuwd wat Normec QS
voor u kan betekenen?

Offerte aanvragen

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Benieuwd naar de mogelijkheden?
Normec QS denkt graag effectief met u mee.

Offerte aanvragen voor..(Vereist)