Man bij leiding

OIT-metingen

In ons laboratorium kunnen we volledig onafhankelijk metingen uitvoeren op proefstukken uit kunststofproducten en kunststofverbindingen. Onze laboratoriumfaciliteiten bestaan o.a. uit een DSC apparaat voor het bepalen van onder andere OIT, overgangstemperaturen, smelt- en kristallisatieverschijnselen. De OIT-meting kunnen wij als onderdeel van een reguliere kwaliteitscontrole of onderdeel van een (rest)levensduuronderzoek aan PE(polyetheen)-producten, volgens NEN-EN-ISO 11357-6 volledig in eigen beheer en onder accreditatie uitvoeren.

Waar staat OIT voor?

De afkorting OIT staat voor oxidatie-inductietijd. Een OIT-meting is een gestandaardiseerde test waarbij de tijd tot oxidatie bij een constante temperatuur in zuurstofmilieu wordt bepaald aan de hand van de warmte die vrijkomt bij oxidatiereactie. DSC (differential scanning calorimetry) is een methode om nauwkeurig een verschilwarmtemeting per tijdseenheid uit te voeren. De oxidatie van PE-materiaal start nadat de thermische stabilisator is geconsumeerd. De periode tussen het overschakelen van stikstofmilieu naar zuurstofmilieu en het op gang komen van de oxidatie bij de constante temperatuur, standaard 200 °C, is de OIT-waarde en wordt uit de DSC-meetcurve berekend.

Man doet OIT-meting achter computer

Inzet OIT-meting

Een OIT-meting wordt in ons laboratorium met name uitgevoerd op PE-producten zoals buizen en geomembranen om (resterende) weerstand tegen oxidatie te bepalen. In combinatie met expositie in water en lucht bij verhoogde temperatuur wordt de meting onder andere ingezet bij de bepaling van de (rest)levensduur; bijvoorbeeld ter validatie van honderd jaar. De OIT-meting geeft een snelle indicatie over de resterende stabilisatie tegen oxidatie.

Levensduur test van PE buizen

Heeft u een vraag over
OIT-metingen?
Vraag het onze experts.

Nieuws

Man bij leiding

Ontmoet Normec QS op het No-Dig event

Normec QS is aanwezig op het No-Dig event op 11 en 12 oktober 2023. We vertellen u hier graag meer over onze onafhankelijke inspecties en opleidingen.

biogas units in field

Normec QS aanwezig tijdens BVOR-Demodagen

Normec QS is aanwezig tijdens de BVOR-Demodagen 24 en 25 mei 2023 als exposant.

Normec QS reconnu laboratoire d’essai par Synergrid

Depuis le mois d’avril, Normec QS figure sur la liste des laboratoires d’essai reconnus établie par Synergrid pour le marché belge.

Handen van elektrolasser

Benieuwd wat Normec QS
voor u kan betekenen?

Offerte aanvragen

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Benieuwd naar de mogelijkheden?
Normec QS denkt graag effectief met u mee.

Offerte aanvragen voor..(Vereist)