Man bij leiding

Opleiding tot lastoezichthouder PE-elektrolassen

Normec QS biedt de erkende opleiding tot lastoezichthouder (LTH’er) conform NTA 8828:2018 aan. Een opleiding van 2,5 dag. De theorie- en praktijklessen worden afgesloten met een examen en uitreiking van het certificaat. Als de opleiding succesvol is afgerond, dan voldoen de LTH’ers aan de eisen die leidingbeheerders aan hen stellen.

Onderdelen van de opleiding

De opleiding PE-elektrolassen NTA 8828+A1:2019 Lastoezichthouder bestaat uit:

  • 15 uur theorie onderwijs
  • 5 uur praktijk onderwijs
  • Praktijkexamen (90 minuten)
  • Theorie-examen (75 minuten)
Inspectie leidingwerken

Inhoudelijk kennis door theorielessen

De vraag “wie en welke partijen welke verantwoordelijkheden dragen rond het lasproces” neemt een centrale plaats in binnen de theorie van de cursus. Er wordt daarom uitgebreid stilgestaan bij de verantwoordelijkheden van de verschillende belanghebbenden tijdens het proces. Daarnaast leert de LTH’er de, in de infrastructuur vereiste, PE-elektrolasmethode kennen. Ook krijgt hij inzicht in het toepassingsgebied, de materiaaleigenschappen en de inspectie- en rapportagevereisten.

In de praktijklessen oefent de cursist met het beoordelen van:

  • De lasomgeving
  • Het materiaal (gereedschap)
  • De materialen
  • De lasverbindingen

Docenten met brede technische kennis

Onze gekwalificeerde docenten lichten de onderliggende theorie van lasverbinding toe vanuit hun brede technische kennis. Zo bespreken ze de diverse onderdelen van het lasproces en de bijbehorende handelingen. Daarnaast helpen zij de cursisten wanneer zij het beoordelen van de handelingen in het lasproces oefenen en met het voldoen aan de rapportagevereisten.

Persoon geeft les

NEN-erkend certificaat en lastoezichtpas

Het theorie-examen bestaat uit een online meerkeuzetoets die ongeveer 75 minuten duurt. Het praktijkexamen bestaat uit het beoordelen van de handelingen in het lasproces en het voldoen aan de gestelde rapportagevereisten.

Na het met goed gevolg afronden van de opleiding en het theorie- en praktijkexamen ontvangt de cursist een NEN-erkend certificaat en een persoonsgebonden lastoezichthouderpas. De deelnemer beschikt over voldoende basiskennis van kunststoffen en het lasproces. Ook heeft hij of zij voldoende inzicht in de verantwoordelijkheden van verschillende belanghebbenden. De lastoezichthouder is uitstekend voorbereid om te werken volgens de eisen die NTA8828 hieraan stelt.

Hercertificering

Het certificaat en de bijbehorende persoonsgebonden lastoezichthouderpas zijn 2 jaar geldig. Hercertificering is mogelijk door het afleggen van een nieuw praktijk- en theorie-examen. Om het certificaat te verlengen moeten lastoezichthouders het volledige praktijk- en theorie-examen opnieuw afleggen. Om zich op dat examen voor te bereiden, biedt QS een opfriscursus aan. Zowel de opfriscursus als het af te leggen examen voor de verlenging van het certificaat zijn conform NTA 8828+A1:2019. Na het opnieuw behalen van het examen, zijn het certificaat en de lastoezichthouderpas drie jaar geldig.

Heeft u een vraag over
onze lasopleidingen?
Vraag het onze experts.

Nieuws

Ontmoet ons op Infra Relatiedagen 2024

Op 6, 7 en 8 februari is Normec QS weer aanwezig op hét netwerkplatform dat grond-, weg- en waterbouw professionals samenbrengt.

Man bij leiding

Ontmoet Normec QS op het No-Dig event

Normec QS is aanwezig op het No-Dig event op 11 en 12 oktober 2023. We vertellen u hier graag meer over onze onafhankelijke inspecties en opleidingen.

biogas units in field

Normec QS aanwezig tijdens BVOR-Demodagen

Normec QS is aanwezig tijdens de BVOR-Demodagen 24 en 25 mei 2023 als exposant.

Waarom kiezen voor Normec QS?

Handen van elektrolasser

Benieuwd wat Normec QS
voor u kan betekenen?

Offerte aanvragen

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Benieuwd naar de mogelijkheden?
Normec QS denkt graag effectief met u mee.

Offerte aanvragen voor..(Vereist)