Inspecteren

Voorkom bodemverontreiniging bij bedrijfsactiviteiten

Inspectie vloeistofdichte voorziening.

Verklaring Vloeistofdichte Bodemvoorziening

Diverse bedrijfsactiviteiten kunnen leiden tot bodemverontreiniging, we spreken dan van een Milieu Belastende Activiteit (MBA). De overheid staat deze activiteiten toe, mits er bodembeschermende voorzieningen en/of maatregelen worden getroffen om bodemverontreiniging te voorkomen. Normec QS is geaccrediteerd en ministerieel bevoegd voor de verplichte (periodieke) inspectie van bodembeschermende voorzieningen op vloeistofdichtheid en het afgeven van een Verklaring Vloeistofdichte Voorziening (VVV), voorheen PBV-verklaring genoemd, volgens AS SIKB 6700 ‘Inspectie Bodembeschermende Voorzieningen’ en de daarbijhorende Protocolen 6701, 6702 en 6703.

Waarom Normec QS?

  • Vertrouw op jarenlange ervaring en deskundigheid.
  • Plan inspecties, testen en opleidingen flexibel in.
  • Van testen tot certificering; u bent 100% ontzorgd.
  • Normec QS is uw kennispartner met actieve rol in normalisatie.

Wanneer is een VVV nodig?

In sommige gevallen vereist de overheid een aantoonbare vloeistofdichte bodemvoorziening. Als u een van de volgende voorzieningen bezit of beheert, dient deze bodembeschermende voorziening de kwalificatie ‘vloeistofdicht’ te hebben.

  • Bedrijfsriolering waarop een vloeistofdichte bodemvoorziening is aangesloten
  • Geomembraanbaksysteem (foliebassin)
  • Wasplaats (garagebedrijven, automotive, havens e.d.)
  • Opslagplaats (zoutopslag, containeropslagplaats) (aaneengesloten bodemvoorziening)
  • Tankstation (tankplaats, vulplaats)
  • Laad- en losplaats (tankwagens, containers)(aaneengesloten bodemvoorziening)
  • Afscheidingsinstallaties (Olie- en Benzineafscheider – Obas) als onderdeel van de bedrijfsriolering

Jaarlijkse Bedrijfsinterne Controle (BIC)

Als eigenaar en/of houder van de vloeistofdichte bodemvoorziening en het vloeistofdichte deel van het vuilwaterriool (bedrijfsriolering) bent u verantwoordelijk voor een jaarlijkse controle volgens bijlage 6 van het AS SIKB 6700 (BIC). Dit kunt u zelf doen of laten uitvoeren.

Tussentijdse beoordeling

Als er tijdens de controle gebreken of schade worden geconstateerd, is het uw verantwoordelijkheid om deze tijdig te laten repareren. Als de gebreken zijn gerepareerd moet dit beoordeeld en goedgekeurd worden volgens AS SIKB 6700. Een tussentijdse beoordeling van een gerepareerd deel kan plaatsvinden tussen twee reguliere inspecties of tussen de aanleg en de eerste inspectie.

Veelgestelde vragen over de Verklaring Vloeistofdichte Voorziening

Wat is AS SIKB 6700?

De Verklaring Vloeistofdichte Voorziening wordt afgegeven na een onafhankelijke inspectie bij het voldoen aan de eisen. Voor de inspectie wordt een landelijk accreditatie schema gebruikt: AS SIKB 6700.

De VVV-inspectie op basis van AS SIKB 6700 ‘Inspectie Bodembeschermende Voorzieningen’ kan doormiddel van verschillende protocollen: 6701, 6702 en 6703. Het inspectiebureau, Normec QS in dit geval, zal per voorziening bepalen met welk protocol de voorziening het beste geïnspecteerd kan worden. Op basis van het gekozen protocol wordt omschreven waaraan de vloeistofdichte voorziening moet voldoen om de Verklaring Vloeistofdichte Voorziening te ontvangen.

Wat is CUR/PBV-Aanbeveling 44?

De CUR/PBV-aanbeveling 44 is de voorloper van het huidig geldende AS SIKB 6700 schema. Sinds 1 juli 2013 is het niet meer toegestaan een Verklaring Vloeistofdichte Voorzieningen af te geven op basis van CUR/PBV-aanbeveling 44. Het AS SIKB 6700 schema is de opvolger van de CUR/PBV-Aanbeveling 44 (vierde herziene uitgave) en de PBV-verklaring.

Wat is het verschil tussen AS SIKB 6700 en CUR/PBV-aanbeveling 44?

De overgang naar AS 6700 schema, is met name relevant voor de periode van geldigheid van uw Verklaring Vloeistofdichte Voorziening. De geldigheid van de periode zoals omschreven in uw omgevingsvergunning (voorheen milieuvergunning) is leidend. Voorheen was de controle op het voldoen aan wet- en regelgeving een integraal onderdeel van de inspectie. Dit is bij AS SIKB 6700 schema niet meer het geval. De Activiteitenbesluit Internet Module kunt u voor actuele regelgeving raadplegen.

Hoe ontvang ik de Verklaring Vloeistofdichte Voorziening (VVV)?

Na opdrachtverlening wordt de VVV-inspectie gepland. Onze inspecteur voert, afhankelijk van het object volgens Protocol 6701, 6702 of 6703 de inspectie uit. Hierbij maakt hij foto’s en vervaardigt hij inspectietekeningen.

Nadat de inspectie is uitgevoerd, wordt de rapportage opgesteld. Bij het aantoonbaar voldoen aan de gestelde eisen, verlenen wij u de Verklaring Vloeistofdichte Voorziening.

Wat moet ik doen na het ontvangen van de verklaring?

Als bijlage bij de Verklaring ontvangt u een Bedrijfsinterne Controlelijst. Deze lijst kan worden gebruikt om de verplichte jaarlijkse bedrijfsinterne controle (BIC) uit te voeren. Door het uitvoeren van een bedrijfsinterne controle waarborgt u de geldigheid van de Verklaring. Indien gewenst, verzorgen wij ook jaarlijks de bedrijfsinterne controle voor u.

Hoe lang is een Verklaring Vloeistofdichte Voorziening geldig?

De Verklaring is 6 jaar geldig.