Nieuws

Indicatie over de resterende stabilisatie

Normec QS medewerker achter computer

Uitbreiding laboratorium met OIT-metingen

In ons laboratorium kunnen we volledig onafhankelijk metingen uitvoeren op proefstukken uit kunststofproducten en kunststofverbindingen. Dat doen we volgens diverse NEN, EN, ISO en ASTM testnormen. Recentelijk hebben wij onze laboratoriumfaciliteiten uitgebreid met een DSC apparaat voor het uitvoeren van OIT-metingen. Hiermee kunnen wij de OIT-meting als onderdeel van een reguliere kwaliteitscontrole of onderdeel van een (rest)levensduuronderzoek aan PE(polyetheen)-producten, volgens NEN-EN-ISO 11357-6 volledig in eigen beheer uitvoeren.

Waar staat OIT voor?

De afkorting OIT staat voor oxidatie-inductietijd. Een OIT-meting is een gestandaardiseerde test waarbij de snelheid waarmee de oxidatiewarmte vrijkomt met DSC (differential scanning calorimetry: verschilwarmtemeting per tijdseenheid) wordt bepaald gevolgd door een extrapolatie van het deel van de curve met de grootste warmteontwikkeling. De oxidatie van PE-materiaal start nadat de thermische stabilisator is geconsumeerd. De periode (OIT-waarde) tussen de start van de tijdmeting en het op gang komen van de oxidatie bij 200 °C wordt uit de DSC-meetcurve berekend.

Inzet OIT-meting

Een OIT-meting wordt in ons laboratorium met name uitgevoerd op PE-producten zoals buizen en geomembranen om weerstand tegen oxidatie te bepalen. In combinatie met expositie in water en lucht bij verhoogde temperatuur wordt de meting o.a. ingezet bij de bepaling van de (rest)levensduur; bijvoorbeeld ter validatie van honderd jaar. De OIT-meting  geeft een snelle indicatie over de resterende stabilisatie tegen oxidatie.

Volledige dienstverlening voor onze klanten

QS Testing is uiteraard blij met de uitbreiding van het laboratorium met OIT-metingen. Hierdoor kunnen we OIT-metingen volledig in eigen beheer uitvoeren waardoor we nog sneller kunnen schakelen en een flexibele manier van werken (blijven) hanteren. In combinatie met de 17020 type A accreditatie van ons zusterbedrijf QS Inspection op het gebied van monsterneming en aanleg- en verwerkingsinspecties kan QS hiermee als enige partij in Nederland volledig in eigen beheer een uitspraak doen over de verwachte levensduur van een folieconstructie.

Een OIT-meting laten uitvoeren ten behoeve van een kwaliteitscontrole? Of een (rest)levensduuronderzoek van ter validatie van bijvoorbeeld honderd jaar? Neem gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee in uw (maatwerk)vraagstuk.

Gerelateerd nieuws

Ontmoet Normec QS op het No-Dig event

Ontmoet Normec QS op het No-Dig event

Normec QS aanwezig tijdens BVOR-Demodagen

Normec QS aanwezig tijdens BVOR-Demodagen

Normec QS reconnu laboratoire d’essai par Synergrid

Normec QS reconnu laboratoire d’essai par Synergrid