07/07/2021

Interview met Jorn Bronsvoort over restlevensduuronderzoek

Dankzij deze onderzoeksmethodiek vaak flink uitstel vervangingsinvestering. In de nieuwste editie van het GWW Magazine staat een interview gepubliceerd met Jorn Bronsvoort over het restlevensduuronderzoek. In het artikel wordt ingezoomd op de onderzoeksmethodiek die QS Testing heeft ontwikkeld voor kunststof leidingsystemen om de mate van veroudering te toetsen en de verwachte restlevensduur te bepalen.

Restlevensduur van tientallen jaren
Sinds 2019 voert QS, naast kwaliteitscontrole bij de aanleg van
leidingsystemen, ook onderzoek uit aan bestaande leidingsystemen. Volgens de geldende productnormen hebben PVC-, PE- en PP-leidingsystemen een verwachte levensduur van 25 tot 50 jaar. In de praktijk blijkt echter dat deze leidingsystemen, onder gelijkblijvende gebruikscondities, nog een restlevensduur hebben van vaak enkele tientallen jaren. Als gevolg hiervan kan de vervangingsinvestering flink uitgesteld worden.

Onderzoek op basis van representatieve monsters
De onderzoeksmethode die QS Testing heeft ontwikkeld om de restlevensduur te bepalen is wetenschappelijk onderbouwd door TNO. Hiermee speelt QS in op de behoefte die er is in de markt om aan te tonen dat een kunststof leidingsysteem nog steeds voldoet aan alle gestelde normen en dat vervanging op korte termijn niet nodig is. De leidingbeheerder levert representatieve monsters aan die in het laboratorium getest en beoordeeld worden. Op basis van een analyse wordt een rapport opgesteld waarin een uitspraak gedaan wordt over de verwachte restlevensduur onder gelijkblijvende condities. Uit de inmiddels tientallen uitgevoerde onderzoeken blijken de meeste leidingsystemen een restlevensduurverwachting te hebben van meer dan 20 jaar.

Het volledige artikel lezen? Klik op onderstaande afbeelding. Wilt u meer weten over ons onafhankelijke restlevensduuronderzoek kunststof leidingen? Neem gerust contact met ons op. Wij vertellen u graag meer.

Gerelateerde nieuwsberichten

Ontmoet ons op Infra Relatiedagen 2024

Op 6, 7 en 8 februari is Normec QS weer aanwezig op hét netwerkplatform dat grond-, weg- en waterbouw professionals samenbrengt.

Man bij leiding

Ontmoet Normec QS op het No-Dig event

Normec QS is aanwezig op het No-Dig event op 11 en 12 oktober 2023. We vertellen u hier graag meer over onze onafhankelijke inspecties en opleidingen.

biogas units in field

Normec QS aanwezig tijdens BVOR-Demodagen

Normec QS is aanwezig tijdens de BVOR-Demodagen 24 en 25 mei 2023 als exposant.

Offerte aanvragen

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Benieuwd naar de mogelijkheden?
Normec QS denkt graag effectief met u mee.

Offerte aanvragen voor..(Vereist)