Referentie

ISCC PLUS-certificering van bio-circulaire kunststof buizen

Betrouwbare bio-circulaire producten

Pipelife is één van de grootste producenten van kunststof leidingsystemen in Europa en co-creator van systemen voor water- en energiedistributie. Voor de ISCC PLUS-certificering van hun bio-circulaire kunststof buizen schakelden zij Normec QS in. Ruud de Boer is Quality Manager bij Pipelife. Hij onderhoudt het contact met Normec QS en vertelt over het certificeringstraject.

 

Onafhankelijke certificering als bewijs

Als oudste fabrikant van kunststof leidingsystem in Nederland werd Pipelife opgericht in 1947. Sindsdien heeft het bedrijf zicht ontpopt tot toonaangevende speler in de markt. Het hoofdkantoor van de Pipelife Group staat in Wenen, als 100% dochter van Wienerberger. Er werken bij Pipelife wereldwijd circa 3.750 mensen in 24 verschillende landen.

Pipelife maakt buizen voor binnen- en buitenriolering, gas, drinkwater, drainage, elektro, kabelbescherming en industriële applicaties. De focus ligt op duurzaamheid en anticiperen op de veranderende behoeften op het gebied van energie, regenwater en drinkwater. Het bedrijf investeert dan ook in innovatieve oplossingen. Zo vervaardigen ze een deel van het assortiment uit bio-circulaire grondstoffen. Afnemers daarvan willen uiteraard wel zeker weten dat de kwaliteit uniform is en het systeem is geborgd. Met een ISCC PLUS-certificering kan Pipelife dit aantonen, aldus Ruud: “Een gecertificeerd systeem dat door Normec QS als onafhankelijke partij is getoetst, levert het bewijs dat onze klanten overtuigt.”

Lokale partner met korte lijnen

“Wij willen een product leveren dat genoeg garanties en betrouwbaarheid biedt,” vervolgt Ruud. “De uitdagingen liggen bij de druktoepassingen, waar hogere eisen worden gesteld aan het product. Bio-circulair materiaal zou daarvoor een oplossing kunnen zijn. Aan de achterkant zijn de grondstoffen identiek aan de traditionele grondstoffen, maar ze komen van natuurlijke oorsprong in plaats van minerale olie. Daar zien we mogelijkheden, maar dat vraagt wel om een systeem van kwaliteitsbewaking. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een partner die ons daarbij kan helpen en onze producten kan certificeren volgens ISCC PLUS systeem. Normec QS had onze voorkeur als lokale partner op dit gebied. We hebben korte lijnen met elkaar.”

 

“Dankzij Normec QS hebben we nu onafhankelijk bewijs richting onze klanten in de vorm van een gevalideerd systeem.”

Ruud de Boer
Quality Manager bij Pipelife

Tussenstap ingebouwd

Pipelife is niet meteen het certificeringstraject in gedoken, maar heeft bewust gekozen voor een tussenstap. Ruud: “We wilden weten waar ons kwaliteitssysteem precies aan moet voldoen. Door middel van een workshop met een aantal mensen uit onze organisatie heeft Normec QS ons hierin getraind. Naar aanleiding daarvan hebben we het kwaliteitsmanagementsysteem opgezet en opdracht gegeven aan Normec QS om bij ons een audit uit te voeren. Mede door die voorbereiding hebben we zaken goed kunnen inrichten, waardoor de doorlooptijd kort was en de audit succesvol.”

Onafhankelijk bewijs

Dat een initiële audit intensief is, spreekt voor zich. Alles is nieuw, dus het is voor beide partijen wennen en aftasten. Ruud verwacht dat de jaarlijkse opvolgingsaudit makkelijker zal verlopen: “Nu hebben we wat ervaring in de uitvoering van het kwaliteitsmanagementsysteem. Er zal meer focus op de praktische invulling zijn, hoe we alles hebben gedaan en vastgelegd. De samenwerking met Normec QS beviel prima. Kundig, niet te veel poespas en taakgericht werken. Dankzij Normec QS hebben we nu onafhankelijk bewijs richting onze klanten in de vorm van een gevalideerd systeem. We zijn in gesprek met partijen in de water- en gasmarkt om ze te enthousiasmeren voor onze bio-circulaire producten. De certificering is een handvat dat daarbij helpt.”

Gerelateerde diensten