De EU-voorschriften voor duurzame productie van energiebronnen zijn in het Duitse recht in twee verordeningen vastgelegd. De elektriciteitsopwekking en warmteproductie zijn in de BioSt-NachV (Verordening inzake de duurzaamheid van biomassastromen) geregeld, en daarnaast geldt de BioKraft-NachV (Verordening inzake de duurzaamheid van biobrandstoffen) voor het opwekken van de uiteindelijke brandstoffen, vooral van gas. Het bijbehorende certificeringssysteem REDcert is voor de laatstgenoemde brandstof bepalend. REDcert geldt voor de hele EU en wordt in enkele landen buiten de EU ook erkend.
Anders dan bij het zustersysteem SURE is voor REDcert in principe een berekening van de uitstoot van broeikasgassen nodig: afhankelijk van de installatie moet tussen 50 en 65 procent van de broeikasgassen in vergelijking met fossiele energiebronnen worden bespaard. De productie van brandstoffen kan worden verkregen uit landbouwproducten (oliehoudende zaden, graan, suikerbieten) en afval (houtsnippers, slachthuisafval, mest, afvalhout, bruine bakken, gebruikte bakolie). De productie van een mengsel is toegestaan, maar moet echter volgens substraat en locatie worden aangetoond.
Daarom is het belangrijk dat de herkomst van de biomassa via de volledige productieketen volledig te volgen blijft. Daartoe behoort de nauwkeurige registratie van leveringen en de uitsplitsing van hun componenten. Daarmee wordt het bijhouden van de uitstoot van broeikasgassen en de bepaling van vergelijkende waarden gegarandeerd.
Wij begeleiden u door het hele certificeringsproces en toetsen neutraal en onafhankelijk uw certificeringsvereisten:
Een certificering volgens REDcert maakt voor duurzaam producerende ondernemingen van brandstoffen de toegang tot marktpartners in heel Europa makkelijker en geeft het recht voor deelname aan financieringsmodellen. Dit en een positief imago kan de concurrentiepositie vormen en verbeteren. Dit geldt met name voor fabrikanten van levensmiddelen en landbouwbedrijven, voor ondernemingen die allerlei soorten afval verwerken en recyclen, en voor exploitanten van gasverwerkingsfabrieken.